SkyDrive postao OneDrive


Microsoft je kao posljedicu tužbe britanske kompanije BSkyB bio prisiljen promijeniti ime svoje usluge SkyDrive u novo ime koje sada gladi OneDrive. Iz kompanije BSkyB su tvrdili kako bi korisnici vjerojatno SkyDrive mogli zamijeniti s nekim njihovim uslugama, pa su tome odlučili stati na kraj.

Prošlog mjeseca je Microsoft najavio tu promjenu, a današnjim danom je ta promjena stupila na snagu i OneDrive usluga postala aktivna.

Postojeći korisnici SkyDrivea neće vidjeti značajnije promjene u aplikacijama i njihovoj funkcionalnosti, budući da će sve raditi isto kao i do sada. Aplikacije za Windows 8, Vistu i Mac, kao i njihove mobilne i Xbox inačice od danas su dostupne za nadogradnju, dok će korisnici Windowsa 8.1 i Officea 2013 na ovu promjenu morati pričekati još neko kraće vrijeme.

Uz promjenu imena Microsoft je uveo i novi način na koji korisnici mogu "zaraditi" dodatni kapacitet za pohranu, po uzoru na Dropbox i njima slične servise. Tako, uz 7 GB koji dolaze u osnovnom besplatnom paketu, korisnik može preporukom servisa drugim korisnicima zaraditi dodatnih 5 GB (500 MB po novom korisniku). Uz to, korištenjem neke od njihovih mobilnih aplikacija (za WP, iOS ili Android) i uključivanjem opcije za automatski backup fotografija s mobitela na OneDrive, dobiva se dodatnih 3 GB skladišnog prostora.

OneDrive web