Kraj podrške za Windows XP


U utorak, 08.04.2014. Microsoft je i službeno prestao s podrškom za Windows XP operativni sustav, koji je star gotovo 13 godina i unatoč godinama, nalazi se na preko 30% računala u svijetu koja su spojena na računala.

Postojeći korisnici Windowsa XP i dalje će moći normalno koristiti operacijski sustav, no više od Microsofta neće dobivati sigurnosne nadogradnje, ispravke problema, i druge nadogradnje. Također, Microsoft više ne nudi podršku korisnicima putem telefona, te neće nadograđivati svoju dokumentaciju za Windows XP na Internetu. Ujedno, proizvođači hardwarea neće više raditi drivere za svoje proizvode za ovaj OS.

Na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu riješena je velika većina računala koja su imala Windows XP sustav na sebi i koja su prebačena na noviji sustav kako bi i dalje bila osigurana podrška i sigurnosna nadogradnja. Ostatak računala koja još uvijek imaju Windows XP bit će riješena u najkraćem mogućem roku.

Prelazak na noviji OS također je važan zbog mogućnosti korištenja novih tehnologija koje su implementirane u TVZ sustav, od čega svakako treba izdvojiti Office365 uslugu koju TVZ ima. Kako smo ranije naveli, Office365 neće raditi na sustavima za koje je službeno prestala podrška.