Microsoft365 - preuzimanje softvera

U sklopu Microsoft365 usluge svim studentima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu stoji na raspolaganju preuzimanje Microsoft365 aplikacija. Microsoft365 aplikacije uključuju Word, Excel, Powerpoint, OneDrive for Business i mnoge druge. Također, preuzimanjem Microsoft365 aplikacija više nema naziva kao prije (2016, 2019 i slično) već u svakom trenutku je uvijek instalirana aktualna verzija, a kroz mjesečno ažuriranje se dobivaju nove opcije.

Svaki student može navedeni softver preuzeti korištenjem isključivo svog TVZ korisničkog imena (npr. iprezime@tvz.hr) i zaporke na koju će se vezati licenca. Licenca dozvoljava da se softver instalira na maksimalno 5 različitih uređaja (Windows, MAC, Android ...).

  

Slijedi postupak kako preuzeti Microsoft365.

Video upute

 

Korak 1
Potrebno se priijaviti u Microsoft365 sustav preko adrese http://webmail.tvz.hr.
Prijavite se korištenjem TVZ korisničkog imena i zaporke.


Korak 2
Nakon prijave, odmah na početnom ekranu biti će tipka za preuzimanje instalacije.

install office 365

Klikom na tu tipku preuzeti će se instalacijska datoteka.
Pokretanjem te datoteke započinje instalacija Office paketa.

Napomena:
za vrijeme instalacije potrebno je imati aktivnu Internet vezu!

Za slučaj da na početnom ekranu ne vidite navedenu tipku za instalaciju, učinite slijedeće: 
u gornjem desnom kutu kliknite na svoj profil, zatim u prozoru koji se otvori kliknite na View account. Nakon klika, otvara se novi prozor s prikazom Vašeg Microsoft365 profila.
Lijevo u izborniku kliknite na Office apps.

Odaberite jezik koji želite. Kliknite na Install za početak instalacije.

slika1


Otvoriti će Vam okvir za pokretanje instalacijske datoteke; odgovorite potvrdno i instalacija Microsoft365 paketa će započeti.

Instalacija će se odvijati u pozadini, a u donjem desnom kutu moći ćete vidjeti napredak instalacije.

slika5

Napomena: u ovom koraku nesmijete se odspojiti s interneta ili napraviti restart računala.

Jednom kada instalacija završi, Microsoft365 aplikacije su spremne za korištenje.

 

Provjera licence

Provjeru koliko još instalacija (od ukupno pet) imate na raspolaganju ili na kojim sve uređajima trenutno imate instaliran Microsoft365 softver, obavljate prijavom na http://webmail.tvz.hr.
Nakon prijave, u gornjem desnom kutu kliknite na svoj profil, zatim u prozoru koji se otvori kliknite na View account. Nakon klika, otvara se novi prozor s prikazom Vašeg Microsoft365 profila.
Lijevo u izborniku kliknite na Office apps. Pored teksta gdje piše Devices kliknite na strelicu da se otvori prikaz uređaja na kojima ste sve instalirali Microsoft365.

 


Napomena:

kako bi preuzeti Microsoft365 softver mogao ispravno raditi, potrebno je da se uređaj na kojem je softver instaliran najmanje jednom mjesečno spoji na internet zbog provjere licence.
Ukoliko se neće moći obaviti provjera licence, Microsoft365 aplikacije će nastaviti raditi u ograničenom obliku - dokumenti će se moći samo čitati i printati, no uređivanje dokumenata neće biti moguće.

Još jednom - za preuzimanje je potrebno koristiti svoju TVZ korisničko ime i zaporku jer se licenca veže na TVZ email adresu svakog studenta koji je od tog trenutka samostalno odgovoran na kojih 5 uređaja će instalirani softver.

Djelatnici službe Centra informatičke potpore nemaju mogućnost dodjeljivanja i upravljanja licencama iz Microsoft365 paketa proizvoda. Svaki student kroz sučelje samostalno upravlja svojim instalacijama i dodjeljivanjem licenci.

Eduroam

Služi za spajanje na WiFi mrežu na drugim akademskim ustanovama kao i u studentskim domovima.

Za pristup koristiš svoj TVZ korisnički račun, a upute kako se spojiti imaš na linku.

 

Ako imaš problem spajanja na Eduroam s Linux-based sustava, pogledaj moguće rješenje.